Hirdetés

Alkotmánybírósági konferencia Sepsiszentgyörgyön

Négy ország kilenc, magyar anyanyelvű alkotmánybírójának részvételével tartották meg szombaton, Sepsiszentgyörgyön az első Kárpát-medencei alkotmánybírósági konferenciát.  A találkozó célja a Kárpát-medencei kisebbségre vonatkozó alkotmányjogi gyakorlatok, a tartományi és nemzetiségi autonómia, kisebbségvédelem, valamint demokratikus önkormányzati törekvések kérdéskörének megvizsgálása.

Az eseményt Puskás Bálint, nyugalmazott alkotmánybíró kezdeményezte, amint a megnyitón kiemelte, a konferenciát nem titkoltan hagyományteremtő szándékkal szervezték meg, Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy önkormányzata közreműködésével.

„Az alkotmánybíróságok Európában akkor tudnak fennmaradni, ha fokozzák együttműködésüket, és nekünk szerencsénk van itt, a Kárpát-medencében, hiszen magyarul, anyanyelvünkön tudunk beszélni három másik állam magyar nemzetiségű alkotmánybíróival. Ez is erősíti az együttműködésünket, ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy a munkakapcsolat mellett hosszú évek barátsága is összeköt bennünket” – hangsúlyozta dr. Sulyok Tamás, a magyar Alkotmánybíróság elnöke. 

Hirdetés