Hirdetés

Május 22: elhízás elleni nap Európában

Május 22 az Európai Elhízás Elleni Nap, melynek célja, hogy megértessék: az elhízás nem csupán esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi kockázati tényező. Európában, Romániában, de Háromszéken is sokan küzdenek kóros elhízással, de a folyamat visszafordítható – figyelmeztetnek a szakemberek.

Romániában, a legutóbbi 2019-es adatok szerint, minden tizedik felnőtt elhízott és minden második túlsúlyos volt, a gyerekek esetében pedig minden hatodik 7 és 9 év közötti kisfiú elhízott volt, míg a lányok esetében minden ötödik. Ugyanakkor, a kamaszkor előtt túlsúllyal kiszűrt gyermekek 60 százaléka elhízott felnőtté vált.

Kinda Krisztina Edit dietetikus szerint most kezd kialakulni egy olyan trend, amikor az emberek szakemberhez fordulnak segítségért, korábban ugyanis a túlsúllyal küzdők inkább sajátos módszereket kerestek: drága, de haszontalan étrendkiegészítők, teák segítségével próbáltak fogyni. Mint mondta, ez továbbra is nagyon veszélyes, főleg egyoldalú, táplálék megvonással egybekötött diétákkal, ugyanis a szervezetnek minden tápanyagra szüksége van. A fogyás lassú folyamat, és akkor lesz eredményes, ha segítjük a szervezetünket és nem büntetjük, ha hosszútévon gondolkozunk és nem akarunk két hét alatt lefogyni – figyelmeztet a szakember. 

Hirdetés