Hirdetés

Kisjövedelmű családoknak nyújtanak támogatást

Elkészült az Első csatlakozás a víz- és csatornahálózatokra nevű pályázati kiírás útmutatója. A 168 millió eurós költségvetésű program egy fontos támogatási eszköz, amellyel rászoruló személyeket segítenek és hozzájárulnak a fenntarthatóbb vízgazdálkodáshoz is. Közel 90 ezer kisjövedelmű háztartást fognak támogatni abban, hogy csatlakozzanak a meglévő ivóvíz- és szennyvízhálózatokra.

A tárcavezető emlékeztetett, a Környezetvédelmi Minisztérium 1 milliárd euróval támogatja az önkormányzatokat az ivóvíz- és szennyvízhálózatok fejlesztésében. Két támogatási kiírás útmutatóit már májusban közzétették. A 2000 lakosnál nagyobb közösségekben mintegy 1600 kilométernyi ivóvízhálózat és 2500 kilométernyi csatornahálózat kiépítését biztosítják. A kisebb településeken 12 900 egyéni szennyvízgyűjtő- és tisztítórendszer kiépítésére van lehetőség.

A pályázatokat a helyi vagy regionális vízszolgáltatóknak kell benyújtaniuk, az önkormányzatokkal partnerségben. A támogatásra azok az egyedülálló személyek vagy családok jogosultak, ahol az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a garantált bruttó minimálbért. 

Hirdetés