Hirdetés

Érdemes lesz kémlelni az eget

Izgalmas égi jelenségnek lehetünk tanúi június utolsó felében, az összes bolygó megjelenik az égbolton, a nyári tejutat most látjuk leghosszabb ideig, beköszönt a csillagászati nyár, viszont az égi jelenség nagy részét nem lehet majd szabad szemmel látni több okból sem – mondják a csillagászok.

A sepsiszentgyörgyi Vega Csillagvizsgáló tagjai is várják az égi eseményt, rendezvényt nem szerveznek, de az Óriáspince-tetőn szeretnének fotózni akkor, amikor bekövetkezik a bolygók együttállása. Erre június 22-én hajnali 5 óra körül van a legnagyobb esély – mondta Csere Misi amatőr csillagász, asztrofotós. Kiemelte, sajnos a Merkúr most sem fog látszani nagyon, mivel túl közel van a Naphoz, és a Kárpátok is kitakarják, de reménykednek, hogy távcsővel mégis felfedezhetik néhány percre. A jelenség egyébként a Föld déli féltekén lehet a leglátványosabb, de itt is érdemes korán kelni és kémlelni az eget, lehetőleg távcsővel – mondta még a szakember. 

Ugyanakkor, június 21-én következik be a nyári napforduló, az év legrövidebb éjszakája, és leghosszabb nappala lesz, ekkor lépünk át a csillagászati nyárba. Ezt a napot követően elkezdenek ismét hosszabbodni az éjszakák, de ennek észrevehető hatása még hetekig nem érzékelhető. Csere Misi azt is elmondta, a bolygók megfigyelése  augusztusban is kedvező lesz, a Hullócsillagok Éjszakáján.

A Vega Csillagvizsgáló nem szervez közösségi bolygómegfigyelést, viszont, aki csatlakoznak hozzájuk és fotózna, belenézne egy távcsőbe, szívesen várják. Érdeklődni, jelentkezni a Facebook oldalukon lehet. 

Hirdetés