Hirdetés

Zöld utat kaptak a zöld programok

 

Zöld utat kaptak a környezetvédelmi tárca erdősítési programjai, a munkálatok mellett húsz éven keresztül évi 456 eurót kapnak az új erdők tulajdonosai.

– 2026-ig közel 60 ezer hektárral növeljük az erdős területeket Romániában” – ismertette Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A most jóváhagyott erdősítési program célja, hogy arra ösztönözze a mezőgazdasági területek tulajdonosait, hogy erdősítsék azokat. „Közvetlen támogatást nyújtunk az erdősítésre alkalmas földek magán- és állami tulajdonosainak, beleértve az önkormányzatokat, valamint azok társulásait. A támogatás feltétele, hogy legalább 0,5 hektáros erdőterületet, vagy 0,1 hektáros erdősávot, azaz a mezőgazdasági területek a széleróziótól és aszálytól védő fasorokat kell létrehozni. Az erdősítést az Erdőőrség által jóváhagyott projektterv szerint kell elvégezni, amely részletezi a telepítendő fa- és cserjefajtákat, valamint az ültetvények sűrűségét. A támogatás fedezi az erdősítés teljes költségét – részletezte a tárcavezető.

Tánczos Barna emlékeztetett: a szaktárca az erdősítési munkálatok finanszírozása mellett az új erdők által megkötött szén-dioxid mennyiség után is támogatást nyújt a tulajdonosoknak.

Hirdetés