Hirdetés

Korábban kezdődött és erősebb az allergiaszezon

Nagyon korán kezdődött és most a legerősebb az idei allergiaszezon – mondta Fazakas Kata gyógyszerész, a korábban jelentkező és erős tünetek hátterében pedig az enyhe tél és a nagy szárazság állhat, amely megnöveli az allergén növények pollenjeinek számát a levegőben. Mivel egyre többen észlelnek tüneteket, a vény nélkül is kapható antihisztamin készítmények és orrcseppek kelendőek a gyógyszertárakban. Ugyanakkor, ezeket nem mindenki szedheti – figyelmeztet a szakember, mivel az életkor és a tünetek is befolyásolják, hogy kinek mi ajánlott. A különféle antihisztamin-tablettákban más-más hatóanyag található, így az allergológus a páciens panaszai és a legerősebb tünetei alapján fogja kiválasztani a számára leginkább megfelelőt, éppen ezért minden esetben fontos lenne felkeresni egy szakembert. 

A gyógyszerész szerint, az előírt gyógyszeres kezelés mellett érdemes sós orrmosó folyadékot is használni, amely eltávolítja az orr nyálkahártyájáról és a szem kötőhártyájáról az irritáló anyagokat és a pollent. Az orrcsepp azonban függőséget is okozhat, amennyiben nem sima sós vagy gyónövényes oldatot választunk, hanem antihisztamin tartalmú cseppet. Az orrcseppfüggőség nálunk is egyre erősebb jelenség, ezeket a szereket recept nélkül árulják, és annak ellenére, hogy a tájékoztatóban azt írja csak pár napig alkalmazható, vannak, akik hónapokon át használják.  

A gyógyszerész azt ajánlja mindazoknak, akiknek allergiás tüneteik vannak, hogy keressenek fel egy szakorvost, aki beállítja a megfelelő kezelést, viszont nagyon súlyos asztmatikus tünetek esetében, mint a fulladás, azonnal a sürgősségire kell menni. 

Hirdetés