Hirdetés

Július 19-én rajtol el a Start-Up Nation program

Július 19-én rajtol el a kezdő vállalkozókat támogatni hivatott Start-Up Nation program harmadik kiírása – jelentette be kedden a vállalkozásokért és idegenforgalomért felelős miniszter.

Daniel Cadariu elmondta, 30 munkanapon át, azaz szeptember 1-je 20 óráig várják majd a pályázók jelentkezését.

A program költségvetése 2,2 milliárd lej. Ebből 520 millió lej áll jelenleg rendelkezésre, a fennmaradó 1,7 milliárd lejt a jövő hónapban esedékes költségvetés-kiigazításkor különítik majd el – mondta a miniszter.

A becslések szerint mintegy 10 ezer üzleti terv finanszírozására lesz elegendő a büdzsé, egy pályázó egy munkahely létrehozása esetén legtöbb 100 ezer, két munkahely létrehozása esetén legtöbb 200 ezer lej támogatást igényelhet. Az önrész a projekt értékének 5-15 százaléka között mozog majd.

“A munkahelyek számát nem pontozzák (…), pluszpontot érnek azonban a hozzáadott értéket képviselő tevékenységek, az új, innovatív technológiákba történő beruházások, a zöld energia, a digitalizáció és a vállalkozói képzések. A zöld komponensért szintén pluszpont jár” – magyarázta Cadariu.

Elszámolható költségnek minősülnek majd többek között a felszerelések, berendezések, járművek beszerzésével, a bútorzat, irodai felszerelés vásárlásával, továbbá a munkavégzés helyével járó, illetve a bérköltségek. Emellett a pályázóknak egy digitális csomagot is meg kell vásárolniuk, ennek költségeiből 5000 eurót számolnak el.

Idén a diaszpórában élők külön pályázhatnak, nekik bizonyítaniuk kell, hogy a jelentkezést megelőző 12 hónapban az ország határain kívül éltek.

Hirdetés