Hirdetés

Veszélyes is lehet a D-vitamin

A D-vitamint tartalmazó étrendkiegészítők, tabletták szedése veszélyes lehet, de ennek ellenére mégis nagyon sokan szedik – mondja Covaci Andrea, gyógyszerész. Mint mondta, a koronavírus járvány idején kezdett terjedni, hogy a D-vitamin nagyon fontos a megelőzésben, viszont mértéket kell tartani, mert különben egészségügyi gondokat okozhat.  Bár a vitaminok vény nélkül kaphatóak, nem szabad túlzásba vinni a szedésüket, egy-egy kúra után ajánlott szünetet tartani, sőt a legtöbb vitamint természetes úton kell bevinni a szervezetbe. A gyógyszerész szerint a D-vitamin is ilyen, amit nyáron felesleges szedni, hiszen a napfény által épp elég jut a szervezetbe. 

Túladagolásról akkor beszélünk, ha magas dózisban és hosszabb távon fogyasztják. Európában a javasolt maximális dózis napi 2 000 nemzetközi egység, ezt túllépve, már veszélyt jelent – mondta a szakember. 

A túladagolás tünetei között van a hasmenés, hányinger, szédülés, gyengeség. A D-vitamin szintet egyébként vérvizsgálattal érdemes ellenőrizni évente egyszer, a tél beállta előtt. 

Hirdetés