Hirdetés

Felmérik és kategorizálják a kutyákat

Az ebtenyésztő egyesület felhívása szerint, azok a kutyatulajdonosok, akiknek állatai a 2002-ben elfogadott 55-ös számú sürgősségi kormányrendelet utolsó módosításai szerint meghatározott rendelet alá esnek, kötelesek kérni a kutyák felmérését és kategorizálását. Eszerint állítják ki, hogy a kormányrendeletben előírt 1-es vagy 2-es kategóriába esnek az állatok, majd igazolást is kapnak erről a gazdák. A jelenleg érvényben lévő jogszabályok külön kezelik a veszélyes és az agresszív kutyákat.

A veszélyes fajtáknak két kategóriája van: a harcra és támadásra tenyésztett ebek, (pitbull vagy a bandog, illetve ezek keverékei), és a második kategória, amelybe a bullterrier, az amerikai Staffordshire-terrier, a rottweiller, a nápolyi masztiff, a kaukázusi juhász vagy a cane corso fajtákat és ezek keverékeit sorolják.  Agresszív az a kutyának számít az az állat, amely emberre vagy háziállatra támad, anélkül hogy provokálnák, illetve minden kutyaviadalra idomított és azon részt vevő kutya. A veszélyes kutyát tartó gazdák számára kötelező elvégezni a felmérést, ugyanis a fajták tenyésztése engedélyhez kötött. Ugyanakkor be kell jelenteni a rendőrségen is, ha valaki ilyen ebet tart, a bejáratra pedig ki kell függeszteni a Vigyázat, veszélyes kutya! táblát is.

A kutyák felmérését a K2 állatklinikán végzik Sepsiszentgyörgyön, a következő időszakban, az állatartónak magával kell vinni a kutya törzskönyvét és különböző oltási papírjait, a felmérés pedig 120 lejbe kerül. Bővebb információt a megyei ebtenyésztők email címén (achcovasna@gmail.com) kérhetnek az érdeklődők.

Hirdetés