Hirdetés

Kisfiút bérelt kényszermunkára egy zágoni férfi

A háromszéki hatóságok embercsempészés és kiskorúval szembeni kegyetlen bánásmód gyanújával vizsgálnak egy olyan esetet, amely a rabszolgatartó korszakokat idézi. A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Hatóság Kovászna megyei ügyosztályának rendőrei és az ügyészség bűnvádi jegyzőkönyveinek tanúsága szerint tavaly októberben egy 35 éves Brassó megyei férfi bizonyos pénzösszeg fejében „bérbe adta” 13 éves fiát egy Zágon községbeli 32 éves férfinak. A két felnőtt egyezségének értelmében a kisgyereknek – akaratától függetlenül – dolgoznia kellett a zágoni férfi állatfarmján. 

Ez így is történt idén júniusig, amikor – lakossági bejelentés nyomán – a rendőrség helyszíni vizsgálatot tartott, a fiút kimentették, és egy gyermekvédelmi szociális otthonba vitték. A hatósági közlemény rámutat, a 13 éves kisfiú korábban sem járt iskolába, nem tud írni és olvasni, a pénz és munkabér fogalmát sem ismeri, emiatt teljesen kiszolgáltatott helyzetben volt. 

A rendőrségi közleményben megjegyzik, az eset a bűnvádi kivizsgálás szakaszában van, és a gyanúsítottakat vagy vádlottakat jogilag egyelőre megilleti az ártatlanság vélelme.

Hirdetés