Hirdetés

Óvjuk meg a bőrünket!

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság a napvédelem, a bőrrák megelőzésében való fontosságáról szóló lakosságtájékoztatási és -tudatosítási tevékenységeket szervez. Mint írták, a napvédelem nagyon fontos, mégis sokan elhanyagolják, ami súlyos betegségekhez vezethet. A szakemberek csak mérsékelten javasolják a napozást. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint minden 4. percben meghal egy beteg bőrrákban; a napozás és a bőrrák közötti kapcsolat csak az 1956. évben került felfedezésre, azóta több tanulmánnyal is igazolták az összefüggést.

Romániában évente több mint 1000 embernél diagnosztizálnak rosszindulatú melanomát, csaknem egyharmaduk pedig meghal ebben a betegségben. A közegészségügy által indított kampány célja a bőrrákos megbetegedések, különösen a rosszindulatú melanoma, a szembetegségek és az UV-sugárzásoknak való túlzott kitettségből eredő egyéb betegségek előfordulása gyakoriságának csökkentése.

Nagyon fontos, hogy felhívják a lakosság figyelmét a túlzott napozás okozta rosszindulatú bőrbetegségek és egyéb betegségek kialakulásának kockázatára vonatkozóan. Kovászna megyében egyébként csökkent az elmúlt öt évben a bőrrákos megbetegedések száma, 29-ről 17-re. 

Hirdetés