Hirdetés

Felmérnék az immunitást

Egyre kevesebben foglalkoznak a koronavírussal, holott még nem tűnt el, de  megbetegedések száma csökkent. Ennek ellenére az orvosok és kutatók továbbra is azon dolgoznak, hogy elsősorban megfejtsék a betegséget, illetve a járvány aspektusairól publikáljanak, kutatási eredményeiket megosszák. 

Dr. Fejér Szilárd sepsiszentgyörgyi kutató elmondta: most érett be a több hónapos, éves munkájuk eredménye több szempontból is, hiszen az egy éven át tartó, COVID-19 elleni védőoltás utáni immunválasz tanulmányozása most már végleges tudományos cikk formájában is megjelent a Vaccine folyóiratban, ami nagyon sokat jelent számára és kollégái számára is. A kutatócsoport egyébként saját maga által fejlesztett és validált tesztet használ az esetek felderítésére, amit még 2020 április-augusztus között fejlesztettek ki és validálták.

Ugyanezzel a teszttel terveznek őszre egy többé-kevésbé reprezentatív, nagyobb vizsgálatot arról, hogy Kovászna megye hogyan áll a populáció szintű immunitással a különböző korcsoportokban, ez az immunitás milyen arányban köszönhető az Omikron variánsnak, és milyen arányban a nagyon alacsony átoltottsági aránynak és az áttöréses fertőzéseknek. Erre a vizsgálatok során derül fény, viszont azt már tudni, hogy a lakosság nagy részének már van antitestje a koronavírus ellen, de is kíváncsiak, hogy a lakosság hány százaléka úszta meg a fertőzést eddig.

Hirdetés