Hirdetés

Nem jó ötlet letekerni a fűtést

A gáz és villamosenergia árának emelkedése miatt sokan alternatív megoldásokat keresnek a téli fűtésre, de vannak, akik alacsonyabb hőfokot állítanak be a lakásban majd felöltöznek és így próbálják átvészelni a hideg hónapokat. Az egyes fűtési technológiáknak és az alacsonyabb hőmérsékletnek azonban egészségügyi kockázatai is lehetnek.

Dr. Bajcsi Enikő belgyógyász szakorvos megkeresésünkre elmondta: nincs egyöntetű álláspont arra nézve, hogy pontosan milyen lakáshőmérséklet és páratartalom az ideális.  Az általános vélekedés szerint a nappali levegője ajánlatos, hogy 21 C fok legyen. A hálószobában a 18-19 fokot tartják az optimális hőmérsékletnek, viszont kisgyermekeknek, csecsemőknek, idős, krónikus betegségekben szenvedő egyéneknek ennél egy két fokkal magasabb hőmérséklet a kívánatos – mondta az orvos.  Azt is hozzátette: a téli időszakban nemcsak a szabadban, de a fűtetlen lakásban is fennállhat a szervezet kihűlésének veszélye, vagyis a szervezet hőmérséklete 35 C alá csökkenése. Az idősek, krónikus betegek, csecsemők, kisgyermekek a veszélyeztetettek, ha a lakás hőmérséklete tartósan 17 C fok alá csökken.

A hőmérséklet mellett fontos a lakás megfelelő páratartalma ism az ideális páratartalom 40- 60% között mozog. Ha ennél alacsonyabb, vagyis túl száraz a levegő, kiszáradnak a légúti nyálkahártyák, emiatt könnyebben bejutnak a légúti fertőzéseket okozó kórokozók a szervezetbe. De a túl párás levegő sem kedvező, a magas páratartalomban megtelepedő poratkák és penészgombák hajlamosítanak az allergiás megbetegedések, az asztma kialakulására – hívta fel még a figyelmet Dr. Bajcsi Enikő. 

Hirdetés