Hirdetés

Bejelentette lemondását Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter

Bejelentette lemondását csütörtök este Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

“Saját indíttatásból úgy döntöttem, lemondok az oktatási miniszteri tisztségről” – írta Facebook-oldalán Cîmpeanu. A távozó tárcavezető közölte, megtisztelőnek érzi, hogy elkezdhette a román tanügyi rendszer “gyökeres” reformját. Megjegyezte, hogy egy nehéz időszakban vette át a minisztérium irányítását.

Cîmpeanu emlékeztett arra, hogy a világjárvány miatti egészségügyi válság idején a jelenléti oktatás biztosításáért küzdött. Mint írta, mindig is arra törekedett, hogy növekedjen az oktatás finanszírozása, és ennek a jogi keretét is biztosította. Emellett szerinte a mandátuma alatt olyan változásokat sikerült elérnie, amelyek megalapozták a “Képzett Románia” elnevezésű tanügyi reformot.

A távozó miniszter az eredményei közül a következőket emelte ki: az integrált korai oktatás megvalósítása a bölcsődéknek a tanügyi rendszerbe való átvételével; az oktatási reformhoz fontos pénzügyi támogatást biztosító országos helyreállítási terv (PNRR) mérföldköveinek teljesítése; az iskolaigazgatói versenyvizsgák megszervezése; a diákösztöndíjak növelése; az olimpikonok érdemeinek elismerése a méltányos jutalmazás bevezetésével; a diákok ingázási költségeinek teljes megtérítése; a kerettantervek és a kapcsolódó tanterv reformjának megkezdése; az iskolai étkeztetési program kiterjesztése 150-ről 450 iskolára; a duális képzés bevezetése a felsőoktatásban.

Bejegyzésében Cîmpeanu felidézte, hogy hivatalba lépésekor a minisztérium költségvetése egymilliárd euró volt, most pedig csupán a PNRR 3,6 milliárd eurót irányoz elő az oktatásra. Megemlítette azt is, hogy mandátuma idején 1402 tanintézetben indult iskolaelhagyás-megelőzési program, és folyamatban van az egyetemek digitalizálási programja. Emellett a minisztériun kidolgozta, közvitára bocsátotta és véglegesítette a “Képzett Románia” projekten alapuló új tanügyi törvények tervezetét. “Az az ember vagyok, aki épít, nem rombol” – fogalmazott bejegyzésében a politikus.

Közölte azt is, hogy a továbbiakban egyetemi oktatóként, rektorként és szenátorként támogatni fogja az új tanügyi törvények elfogadását.

Hirdetés