Hirdetés

Mari: a ház, ahol a tündérmesék születtek

Ingyenes emlékház látogatással egybekötött programokkal fogadták pénteken Kisbaconban a Benedek Elek Emlékház látogatóit, kicsiket és nagyokat egyaránt. Az Elek apó születésnapjára, a népmese napjára szervezett tevékenységeken több százan vettek rész. 

 Bíró Boróka, a mesemondó egyik ükunokája kísérte a vendégeket, szám szerint 518 gyereket és felnőttet, akik kíváncsiak voltak Elek apó életére, arra a házra, amely az otthona volt, és amelynek homlokzatán szeretett felesége neve áll: Mari. 

A nap folyamán a főszerep a mesemondásé volt: a parkban Bedőházi Beáta élőszavas mesemondással fogadta az érkezőket, de a családtagok az udvaron is mesét olvastak a gyerekeknek. A mese mellé alma is járt, Elek apó kertjéből, amelyből minden résztvevőnek jutott. Ugyanakkor, a Meskete Egyesület felhívására érkezett rajzpályázatokat is díjazták és kiállítás is nyílt az alkotásoknól. A pályázatra 46 településről, 78 tanintézményből, 686 gyerek és 251 pedagógus kapcsolódott be a versenybe, a díjátadón a kisbaconi óvodások és kisiskolások Elek apó dédunokája, Bardócz Orsolya által megzenésített Benedek Elek verseket adtak elő. 

Az emléknappal kapcsolatban Bíró Boróka lapunknak elmondta: gyerekkoruk óta bekapcsolódtak húgával, Bíborkával a Benedek Elek születésnapjára szervezett rendezvényekbe Kisbaconban, az Emlékháznál, amely egyben az otthonuk is. Kisgyerekként Benedek Elek színdarabokban játszottak, nagymamájuk, nagynénjük és édesanyjuk folyamatosan bevonta őket a koruknak megfelelő feldatkörökbe. 2005-ben, amikor a magyar népmese napjává nyilvánították a napot, Bíborkával közösen indították el a maratoni meseolvasást, Kisbaconban. Azt a maratont, amely azóta is folyamatosan zajlik a nagyvilágban bárhol ahol magyar nyelvet beszélők élnek és meséket olvasnak.

Hirdetés