Hirdetés

Állategészségügyi veszélyekre figyelmeztetnek

Számos állategészségügyi veszéllyel kell szembenézni a téli ünnepeket megelőző időszakban, például rengeteg ellenőrizetlen sertéshús kerül piacra. Az illegális állatkereskedelem miatt a szomszédos megyékben nőtt az afrikai sertéspestises esetek száma.

A Hargita Megyei Állategészségügyi és É­lel­mi­szer­biztonsági Hivatal igazgatója, dr. István Róbert közleményében kifejtette: tudott dolog, hogy az ünnepek közeledtével országszinten, tehát megyében is, megnő az illegálisan élő sertést forgalmazók száma, ezeknek az állatoknak a származási helye bizonytalan, ezért a helyi egészséges sertésállományt is veszélyeztetik. 

A Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal igazgatója ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy szintén aktuális betegség a veszettség. Jelenleg több beteg kutyát diagnosztizáltak Suceava megyében, állatorvosok, állattartók kerültek kórházba, mert érintkeztek veszett állatokkal. Jelenleg Hargita megyében is zajlik a veszettség elleni oltási kampány: kutyákat, macskákat és rókákat is beoltanak.

Hirdetés