Hirdetés

Túl kevés a mentőorvos a Hargita megyei mentőszolgálatnál

A bukaresti egészségügyi minisztériumhoz és a megyei hatóságokhoz fordult segítségért Hargita megye mentőszolgálata, ahol szakemberhiány miatt februártól veszélybe kerülhet az ügyelet biztosítása.

Dr. Péter Szilárd, a mentőszolgálat vezetője elmondta, hogy az intézmény szakemberhiánnyal küzd, Csíkszeredában csupán kettő, Gyergyószentmiklóson egyetlen mentőorvos van. Székelyudvarhelyen nincs is, most jönne vissza gyermeknevelési szabadságról egy doktornő, aki eddig háziorvosként, egy azóta nyugdíjba vonult szakorvos irányítása alatt dolgozott a mentőszolgálatnál.  A visszatérését megnehezíti egy új törvényi előírás, mely szerint a háziorvosoknak féléves tanfolyamot kell elvégezniük ahhoz, hogy mentőautón dolgozhassanak. 

A mentőszolgálat vezetősége ezért levelet írt Alexandru Rafila egészségügyi miniszternek, kérve: engedélyezze, hogy a doktornő a tanfolyam ideje alatt is dolgozhasson. Ezt azért nem tudta hamarabb elvégezni, mivel a járvány miatt szünetelt az oktatás. 

A tárcavezetőnek címzett levélben a mentőrszolgálat vezetése arra is kitért, hogy Hargita megyében megnőtt a sürgős esetek száma, illetve egyre több súlyos beteget kell a jobban felszerelt marosvásárhelyi és a brassói kórházakba szállítani. Az ilyen utakra mentőorvost is kell biztosítani, így februártól veszélybe kerül az ügyelet biztosítása, ha egyik vagy másik orvos hosszabb útra megy.

Hirdetés