Hirdetés

Bővül az egészségügyi szolgáltatások palettája

Nagyobb hangsúlyt fektetnek a megelőzésre és több új szolgáltatás is megjelenik az egészségbiztosítási pénztár által elszámolt egészségügyi szolgáltatások között – július elsején ugyanis érvénybe lépnek az új egészségügyi keretszerződés előírásai. 

Az eddiginél nagyobb jelentőséget és finanszírozást fordítanak a betegségmegelőzésre (prevencióra) irányuló egészségügyi szolgáltatásokra, javítják a szolgáltatásokhoz való hozzáférést az alapcsomag kiterjesztésével, módosul a háziorvosi ellátás finanszírozása és ösztönzik a vidéken történő praktizálást, a kórházi ellátás pedig új szolgáltatásokkal bővül. 

Az egyik újdonság az, hogy a 40-60 éves korosztály esetében bővülnek a gyakori betegségek megelőzését célzó szolgáltatások az egészségügyi alapellátásban. A 60 évnél idősebbek esetében a prevenciós konzultációk a halálos kimenetelű kardiovaszkuláris betegségek megelőzésére, a csontritkulás, vizeletinkontinencia, a demencia és a depresszió kockázatának felmérésére is kiterjednek. A 18-39 éves korosztályba tartozók évente ingyenes megelőző konzultáción vehetnek részt, és a betegségmegelőzés érdekében a háziorvosok az eddiginél szélesebb skáláról javasolhatnak ingyenes paraklinikai vizsgálatokat az egészségbiztosítással rendelkezők számára. 

Hirdetés