Hirdetés

Egyre nagyobb károkat okoznak a baromfiudvarokat megdézsmáló rókák

Erdély-szerte egyre több kárt okoz a róka. Az egész évben vadászható ragadozó annak ellenére túlszaporodott, hogy a polgármesteri hivatalokkal szerződő helyi vadásztársaságok gond nélkül kilőhetnék. Mezőgazdasági és vadgazdálkodási szakemberek szerint az első lépés az, hogy a gazda 24 órán belül jelentse a vadkárt az adott térség polgármesteri hivatalában. 

A gazdának ki kell töltenie egy űrlapot,  a többi művelet már a polgármesteri hivatalra, illetve a helyi vadásztársaságra, állatorvosra és más, a törvény által meghatározott szakemberekre tartozik.

Könczei Csaba mezőgazdasági szakember, az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője elismeri, hogy a vadgazdálkodási láncban problémák vannak, ezen azonban csak úgy lehet segíteni, ha a helyi önkormányzatok idejében értesülnek a vadkárról. „Jelenteni kell a polgármesteri hivatalban, ha a róka elvitte a tyúkot, vagy a csapatokban legelésző őzek és szarvasok megdézsmálják a termést. A gazdának minden esetben kifizetik a kártérítést, mert erre van érvényes jogszabály és pénzügyi keret” – nyilatkozta a Krónikának a sepsiszentgyörgyi politikus.

Hirdetés