Hirdetés

Új eljárás alapján kérhető az influenza elleni védőoltás

Fotó: Pixabay

Az országos oltásprogramba tartozó védőoltásokat mindeddig a megyei népegészségügyi igazgatóságoknak utalta ki az egészségügyi minisztérium, az igazgatóságok pedig szükség szerint szétosztották azokat a háziorvosok között. 

Ez azonban megváltozott szeptembertől, elsőként a szezonális influenza elleni oltás esetében, de később más oltásokra is kiterjesztik az új procedúrát. 

Az új eljárás szerint maguk a páciensek viszik el a háziorvoshoz a számukra beadandó influenza elleni védőoltást, miután az orvostól kapott recept alapján kiváltják azt egy patikában, illetve beadathatják azt helyben is, ha a gyógyszertárnak van engedélye ilyen tevékenységre – vagy vissza kell mennie a háziorvosi rendelőbe, ahol beadják neki az oltást. A vakcinák teljes ára 60 és 200 lej között változik, gyógyszertártól és az orvos által ajánlott oltóanyag típusától függően. 

A terhes nők, a 6 hónapnál idősebb gyermekek és a 19–65 év közötti biztosítottak teljes térítésben részesülnek, ha krónikus tüdő-, szív- és érrendszeri, anyagcsere-, vese-, máj-, neurológiai betegségben, cukorbetegségben, elhízásban, asztmában vagy HIV-fertőzésben szenvednek. Az egészségügyi és gondozási rendszerben dolgozók, valamint a 65 év felettiek szintén jogosultak a teljesen kompenzált vakcinára. Azok a 46 és 64 év közöttiek, akik nem szerepelnek a háziorvosuk nyilvántartásában krónikus betegségekkel, 50 százalékos kompenzációban részesülhetnek a vakcina megvásárlásakor. 

Hirdetés