Hirdetés

Elöregedett a Hargita megyei mentőautók nagy része

A mentőautóknak minimum a 70–80 százaléka cserére szorul Hargita megyében, közülük sok túl van már a cserét előíró törvényben meghatározott futásteljesítmény felső határán is. Gyakran még az új mentőautókkal is problémák vannak, ugyanis azok nem dedikáltan mentőautónak készülnek, ezért gyengébb minőségűek, mint a régi gépjárművek. 

A Hargita Megyei Mentőszolgálat gépkocsiparkja 65 mentőautóból áll. Ha ezek 5–10 éves autókból állnának, vagy azok 400 ezernél kevesebb kilométert futottak volna mindeddig, akkor a 65 gépkocsi elegendő volna a mentőszolgálat számára, tekintve, hogy naponta 32 aktív mentős csapattal dolgoznak a megyében, tehát még tartalékban is maradnának mentők arra az esetre, ha valamelyik autó balesetezne, összetörne vagy elromolna, továbbá maradna a sportrendezvényekre is – válaszolta a Székelyhon Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezetője

“Ha viszont a normatív előírásokat nézzük, akkor nem elegendő a számuk, mert akkor majdnem 80 autónk kellene legyen. Oda viszont csapatok is kellenének” – mondta az igazgató, hozzáfűzve, a kocsik számát hiába növelnék, ha nem bővíthetnék a személyzetet. 

Hirdetés