Hirdetés

Diákmunka – nem biztos megéri a munkaadónak

Havi 250 lejes támogatásra jogosultak a cégek, amennyiben diákokat alkalmaznak a nyári vakáció ideje alatt – közölte a munkaügy. A diákoknak megérné, a cégeknek már kevésbé. A támogatás a vakációban foglalkoztatott diákok és egyetemisták után legfeljebb 60 napig folyósítható, a 250 lejes támogatás és a bér közötti különbség azonban a munkáltatót terheli.

A cégek teljes vagy részmunkaidős szerződést köthetnek, a vakációnál rövidebb időtartamra, meghatározott időre. A kiskorú munkavállalók esetében a munkaidő napi 6 óra, heti 30 óra lehet, ami teljes munkaidőnek számít és a fizetést is eszerint kell adni. A munkaadónak a megyei munkaerő-ügynökséggel is szerződést kell kötnie, mielőtt alkalmazná a fiatalokat. Fontos ugyanakkor, hogy az állami támogatásra csak azok a cégek jogosultak, amelyek a vakáció kezdete után vették fel a diákokat. 

A diákok egyébként szívesen vállalnak nyári munkát a vendéglátóiparban, viszont a legtöbb munkáltatónak nem éri meg alkalmazni őket, a csökkentett munkaidő, de teljes bér miatt. Korábban létrehoztak egy online platformot is, a diakmunka.ro oldalon kereshetnek munkát a fiatalok, illetve munkatársakat a cégek. Az oldalon jelenleg nagyon kevés álláshirdetés szerepel.

Hirdetés