Hirdetés

Nyomot hagyott a város szennyvizén is a járványhelyzet

A Covid19 miatt hozott megelőző intézkedések Sepsiszentgyörgy szennyvizén is nyomot hagytak: a lakossági kibocsátás mennyisége nem változott drasztikusan, de a kereskedelmi egységek jelentős része, különös tekintettel a vendéglátásra, nem produkált szennyvizet.

A sepsiszentgyörgyi szennyvíztisztító állomás ügyvezetője, Barabás Pál elmondása szerint a vendéglátóipari egységek kényszerszünete nagyon is érződött a város szennyvízén: kevesebb szerves anyag került a kanálisba. 

A vendéglátók kényszerszabadsága miatt kevesebb szerves anyag érkezett, így a tisztítási folyamatot kísérő biológiai bomlás alatt keletkező gáz mennyisége is alacsonyabb volt, ugyanakkor a víztisztításhoz szükséges áram mennyisége nem csökkent drasztikusan, amit ilyen módon muszáj volt a villanyhálózatról pótolni – természetesen pénz ellenében.

Barabás Pál a „szöszök” jelenlétét emelte ki a szennyvíz összetételének negatívumaként. Ez javarészt a textiliparból érkezik: a tisztítási folyamat egyik állomásán, konkrétan a nap 24 órájában óriási lapátok kavarják a nagy lakóház méretű tartályokban az iszapot.

Hirdetés