Hirdetés

A járvány alatt is sokat olvastunk

Bár csökkent a könyvtárat látogatók száma tavaly a járványhelyzetben, az olvasási kedv azonban nem lankadt: sokan olvastak sokféle könyvet. A könyvesboltok kínálata bővült, többen választottak nagyobb volumenű regényeket, mivel több idő jutott az olvasásra.

A Bod Péter Megyei Könyvtárat látogatók száma 37 százalékkal csökkent tavaly, míg 2019-ben 48 041-en keresték fel a könyvtárat, tavaly 30 476-an. A visszaesés a kölcsönzések számában is megmutatkozott:  2019-ben 74 638 kiadványt vettek ki, 2020-ban pedig  44 646 könyvet – tájékoztatott Szonda Szabolcs igazgató.

Ami a könyvesboltokat illeti, itt is a gyerekkönyvek voltak a legkeresettebbek, főleg a Rumini-sorozat és Leiner Laura könyvei. A felnőtt olvasók a New York Times bestseller listájának könyveit keresték,  Eva Edith Eger A döntés című könyve és Emma Straub Nem vagyunk már gyerekek könyvét is nagyon sokan megvásárolták.

Mivel nemrég ért véget a tanév és kicsengetések zajlottak a különböző életvezetési tanácsadással, továbbtanulási coachinggal foglalkozó kiadványokat is kerestek a vásárlók, de egyre többen vásárolnak klasszikus magyar irodalom könyveket is.

A könyvtárosok és könyvesboltok munkatársai egyébként nem tartanak attól, hogy csökken az olvasók, vásárlók száma hiszen számos nagyszerű könyv jelenik meg hétről hétre, ugyanakkor lassan újraindul a kulturális műsorszervezés is, így író-olvasó találkozókat, felolvasó esteket és különböző gyerekfoglalkozásokat szervezhetnek, így népszerűsítve az olvasást. 

Hirdetés