Hirdetés

Még nem vagyunk kint a vízből, hiába gondoljuk azt

A nyár laza, de az ősz kellemetlen lehet a koronavírus járvány negyedik hulláma miatt, főleg azoknak, akik nem oltatták be magukat és úgy gondolják már nem is kell – vélekedik Dr. Fejér Szilárd, a Pro Vitam laboratórium kutatója. A jó hír az, hogy a vírus nem mutálódhat a végtelenségig, de, hogy mikor áll le, azt azonban nem tudni.  Romániában a lakosság 24%-a tekinthető teljesen védettnek a védőoltások által, további 1% egy dózist kapott két dózisú védőoltásokból, tehát kicsit jobban állunk, mint Oroszország, de a nyájimmunitástól ez még mindig nagyon messze van. 

A következő években várható még új variánsok megjelenése, hiszen az emberi szervezet még mindig új gazdatestnek számít. Amint a populáció egyre nagyobb része átesik a fertőzésen, a vírusnak olyan variánsai kezdenek majd el terjedni, amelyek valamennyire képesek a betegségen átesetteket is újrafertőzni, ezt látjuk most a delta variáns esetében – magyarázta a kutató.

Az új variánsok ellen pedig egyelőre a harmadik oltás is hatékony fegyver lehet, de ezt már célzottan kell beadni, fertőzésveszélnyek kitett dolgozóknak, vagy idősebbeknek, akiknél az immunrendszer gyengébben működik. Egyelőre a fő probléma a lakosság nem megfelelő beoltottsága nálunk, azt kellene először megoldani valahogy – hangsúlyozta Dr. Fejér.

Hirdetés