Hirdetés

Ellenőrizhető, hogy biztosítottak vagyunk-e

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) létrehozott egy platformot, ahol egy egyszerű eljárással bárki ellenőrizheti, hogy van-e egészségügyi biztosítása és jogosult-e ellátásra. Betegség vagy baleset esetén, a páciensnek joga van a szakellátáshoz a betegség megjelenésének vagy a baleset bekövetkeztének pillanatától. A  cnas.ro/verificare-asigurati/ honlapon ellenőrizhető, hogy a munkaadó fizeti-e az alkalmazott után a kötelező betegbiztosítást.

Amennyiben megszűnik munkaviszonyunk, a biztosítás is érvényét veszíti három hónapon belül – figyelmeztetnek. Arra is felhívják a figyelmet, hogy amikor munkahelyet váltunk, nem biztos, hogy azonnal megjelenik az új befizetés a rendszerben, ezért többször is ellenőrizni kell.

Ahhoz, hogy megkapjuk adatainkat, a nevünket és személyi számunkat kell beírni a honlapon, a rendszer pedig azonnal jelzi biztosítottak vagyunk -e. Amennyiben bejelentett, munkakönyves állásunk van a rendszer mégis azt jelzi, hogy nem vagyunk benne, jelezni kell a munkaadónak, ha nem születik megoldás, akkor a munkafelügyelőséghez kell fordulni. 

Hirdetés