Hirdetés

Minden van, de nagyon drága

Nagyon valószínű, hogy idén sem a sepsiszentgyörgyi piacról szerzik be a vásárlók a befőzéshez szükséges alapanyagokat, mivel minden nagyon drága. A vásárlók szerint két-háromszorosa a gyümölcs és zöldség ára a brassói piacokon kaphatónak. Ami a zöldségeket illeti, a paradicsom kilója továbbra is 7-8 lej, a kerti, házi termesztés pedig 10 lejbe kerül. Az uborka 5 lej, de, ha kisebbet szeretnénk, eltevéshez, akkor 6 lejért kínálják. A padlizsán kilója 6 lej, a paprika pedig 8-10 lej között változik, míg a zakuszkának való paradicsompaprika 12 lej. Igaz, utóbbinak később lesz szezonja – mondták az árusok. Zölpaszuly is kapható, kilója 20 lej, a szárazbabé pedig 25-30 lej között van.

Drágák a gyümölcsök is, a kajszibarack kilója 10 lej, a lekvárnak való pedig 8 lejbe kerül. A vásárlók szerint, a cukorral és minden egyébbel, ami még jár bele, felszámítva a munkát is, ilyen áron nem éri meg eltenni. Az őszibarack kilója is tíz lej, bár ebből nem igazán főznek be. A cseresznye ára sem ment lejjebb, egy hónapja is 15 lej volt, ma is annyiért kínálják, nem túl nagy sikerrel. Aki szilvaízt főzne, annak is mélyre kell nyúlnia a zsebébe, kilója 7-8 lejbe kerül. A szőlő kilója szintén 12-15 lej között van, meggyet már csak elvétve találni 10 lejért. A hazai alma 5 lej, a körtét már 9-10 lejért adják. 

Az árusok szerint, csak így éri meg nekik dolgozni, ugyanis súlyos bért fizetnek az asztalokért, a raktárért, ahol az árut tárolják és így sem mindig térül meg a beszerezési költségük. 

Hirdetés