Hirdetés

Problémák a Vízműveknél

Ha a közművek valamelyike akadozik, az rendszerint komoly gondot jelent a lakosságnak: a Közüzemeknél tudják, hogy a vízszolgáltatás hiánya kiemelt problémát tud okozni.

Gidófalva esete erre kiemelt példa lehet, hiszen a sajtóban is jelezték a község lakói, hogy a vízszolgáltatásban pár hete komoly kimaradás lépett fel. 

A Közüzemek Rt. két fontos szempontra hívja fel a figyelmet: az első, hogy a kis rendszereket, amilyen a Gidófalva község esete is, alapjában sokkal kevesebb fogyasztó ellátására tervezték, ami pl. Angyaloson, a hálózat végén érezhető, az alkalmasint fellépő nyomásgondok miatt.

Mátyás Ferenc, a Közüzemek Rt. műszaki igazgatója a föld alatt lapuló problémákra is rámutat: meglátása szerint már a vízhálózat kiépítésekor létezik az alapvető probléma, hiszen a pályázható összegek rendszerint a nagyon olcsó, nagyon vékony falú vezetékek beszerzésére kényszerítik úgy a pályázót, mint a kivitelezőt. A szakember szerint ez nem azt jelenti, hogy nem szabad pályázni, sőt, éppen ellenkezőleg, azonban kell azzal számolni, hogy a gyengébb anyagok használata, különösen a hegesztéseknél okozhat problémát – ez okozta a hatalmas vízveszteséget is Gidófalván. A vezetékek szakadását gyakran nehéz észrevenni, különösen esős időben, amikor nem tűnik fel, hogy valahol víz folyik az aszfaltburkolat alatt vagy éppen másutt.

Hirdetés