Hirdetés

Igényelhető a HPV-elleni oltás

Ingyenesen igényelhető a méhnyakrák elleni védőoltás Kovászna megyében is a lányok számára. Most a korosztályt kiterjesztették a 14-18 év közöttiekre is. Az oltás hatására az immunrendszer képes lesz arra, hogy a valódi vírus megjelenése esetén gyorsabban termeljen ellenanyagot ellene, ezáltal a szervezet képes lesz kivédeni a fertőzést. 

A gyerekek beoltását a szülőknek kell kérelmezniük a háziorvosnál. A kérelmeket a nyilvántartásba vétel időpontja szerint időrendi sorrendben összesítik és havonta küldik az igénylést a Közegészségügyi Igazgatósághoz. Fontos hangsúlyozni, hogy a feliratkozás sorrendjében történik a beoltás.

Ugyanakkor, az Egészségügyi Minisztérium 1755 számú rendelete alapján idén szeptembertől a 14 és 18 év közötti lányokra is kiterjesztették a HPV (Humán papillómavírus) elleni ingyenes oltást biztosító programot.

A közegészségügy összesített adatai szerint, 2021-ben 52 lány számára érkezett igénylés szeptember elsejéig. Tavaly összesen 178 igénylést kaptak.

Eddig január óta 117 lány kapta meg a teljes oltást, 25- en pedig az első oltást. Jelenleg az intézmény 381 dózis Gardasil oltóanyaggal rendelkezik.

Hirdetés