Hirdetés

Sztrájkolnak a prefektúrák alkalmazottai

Országszerte sztrájkot hirdetnek a prefektúrák. A 33 megye prefektúráját képviselő, a közigazgatásban dolgozó közalkalmazottak és szerződéses munkatársak Egyenlőség szakszervezete figyelmeztető sztrájkot hirdet. Az akcióban 1500 munkavállaló vesz részt, akik február 10-én, 10 és 11 óra között, kollektív és önkéntes módon beszüntetik a munkát a társult megyék prefektúráin. Követelik a közpénzekből fizetett alkalmazottak bérezéséről szóló 2017/153-as kerettörvény módosítását, a prefektúrák alkalmazottainak átsorolását a területi  funkciók kategóriájából a központi funkciók kategóriájába.

-Úgy véljük, hogy a prefektúra személyzete bérezésének a központi közalkalmazottak szintjén kellene lennie, mivel a prefektúra egy olyan intézmény, amely ellenőrzi a helyi hatóságok tevékenységét és irányítja a dekoncentrált közszolgáltatásokat. Jelenleg a prefektúrán dolgozó köztisztviselőnek sokkal alacsonyabb a fizetése, mint a megyei tanács, a polgármesteri hivatalok és a dekoncentrált intézmények köztisztviselőjének – írták. 

Az Egyenlőség szakszervezet az Arad, Argeș, Bákó, Brassó, Beszterce-Naszód, Bukarest, Buzău, Krassó-Szörény, Konstanca, Kovászna, Dâmbovița, Dolj, Galac, Giurgiu, Gorj, Hargita, Hunyad, Ialomița, Iași, Máramaros, Mehedinți, Maros, Neamț, Prahova, Szilágy, Szatmár, Szeben, Suceava, Temes, Tulcea, Vâlcea, Vaslui és Vrancea megyei prefektúrákat képviseli.

Hirdetés