Hirdetés

Két mandátum a FIDESZ-KDNP-nek

Székelyföldön 2018-hoz viszonyítva 18-20 százalékkal többen éltek szavazati jogukkal az országgyűlési választásokon. A határon túli magyarok levélszavazatai két mandátumot biztosítottak a FIDESZ-KDNP-nek, ebből egy mandátum a székelyföldiek szavazataiból származik – összegezték keddi sajtótájékoztatójukon a háromszéki elöljárók. Székelyföldről hozzávetőleg húsz százalékkal többen éltek szavazati jogukkal, mint négy évvel ezelőtt” – ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke, kiemelve, hogy megyeszerte több mint 120-an dolgoztak, hogy ezt az eredményt elérjék.

2018-hoz viszonyítva Háromszéken 50 százalékkal több volt a levélszavazat az országgyűlési választásokra. Bízunk benne, hogy a népszámláláson is sikerül ezt a jó eredményt elérni” – summázta Bodor László, a megyei szervezet ügyvezető elnöke.

Beszélni kell a választások előtti időszakról is, nyomatékosított Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Szerinte fontos, hogy a magyarországi baloldalnak nem sikerült lejáratni a levélszavazás intézményét, utalva a jeddi esetre, amelynek egyértelműen ez volt a célja a baloldali szavazók mozgósítása mellett.

A sajtótájékoztatón kitértek az érvénytelen szavazatokra is, összességében még mindig érvénytelen a levélszavazatok 15 százaléka, ami 50 ezer elveszett voksot jelent. Célként fogalmazták meg, hogy négy év múlva javítani kell ezt az arányt.

Hirdetés