Hirdetés

Szívdonáció a megyei kórházban

Április 30-án, szombaton lezajlott az idei év első szervkivételi beavatkozása a megyei kórházban, amely egyben újdonságot is jelentett: először távolítottak el donortól átültetésre szánt szívet. A beavatkozás mintegy két órán át tartott, Dr. Buzsi Janka szakorvos, az Anesztézia és Intenzív Osztály vezetője, valamint az aneszteziológiai és intenzívosztályos főorvos  Dr. Costache Cătălin koordinálásával, akik a 4 sebészcsapat (két bukaresti, egy kolozsvári és egy marosvásárhelyi) munkáját segítették.

A donornál sajnálatos módon április 28-án agyhalált állapítottak meg: az ő mája, mindkét veséje, szíve és csontjai segítik majd mások felépülését. A gyászoló család ilyen szomorú körülmények közt meghozott döntése szó szerint több ember életét menti meg – közölte a kórház vezetősége. 

Dr. Costache Cătălin elmondta: a sebészcsapat óriási szakértelméről tett tanúbizonyságot, ő maga már több szervdonáción vett részt, ez volt a leggyorsabban lebonyolított, amelyben nem történt semmi fennakadás. Ugyanakkor, ez az első alkalom, hogy a megyei kórházban szívet távolítottak el. A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház az emberi szervek begyűjtésére 2014-ben szerezte meg az Egészségügyi Minisztérium akkreditációját az Országos Transzplantációs Ügynökségen (ANT) keresztül – az első beavatkozásra még abban az évben sor került.

Hirdetés