Hirdetés

Enyhébb lefolyású ez a hullám

Enyhébb lefolyású a Covid 19 legújabb hulláma, de ez nem jelenti azt, hogy a betegség teljesen eltűnt. Az orvosok, közegészségügyisek ajánlják a negyedik oltás felvételét a lakosságnak, főleg a veszélyezetett kategóriába tartozó személyek esetében.  Kovászna megyében az elmúlt két hét adatai szerint Sepsibükszádon a legmagasabb a megbetegedések aránya, 7,05 százalék, és öt olyan település van megyeszerte, ahol egyetlen esetet sem jegyeztek – derül ki a Kovászna Megyei Közegészségügy adataiból.

Sepsiszentgyörgyön a fertőzöttségi mutató 3,36 ezrelék az elmúlt két hétre vetítve, 212 esetet tartanak számon. Ugyanakkor, a fertőzöttek száma lényegesen magasabb lehet ennél, ugyanis sokan nem jelentik a pozitív tesztet, illetve nem jelentkeznek tüneteikkel a családorvosi rendelőkben sem. Fontos azonban, hogy amennyiben középsúlyos tüneteket észlelünk, fel kell keresni a családorvost, aki eldönti szükség van-e kórházi beutalásra, esetleg röntgen vizsgálatra. Ebben a hullámban gyengébbek a tünetek, mint korábban – vélik az orvosok – a legtöbben influenzaszerű tünetekkel jelentkeznek, kisebb hűlésként érzékelik a koronavírut. 

A negyedik oltás is felvehető, amit különösen a veszélyeztetett korcsoportoknak ajánlanak, egy, a közegészségügyis vezetőknek tartott videokonferencián azonban elhangzott: nem érkezik meg szeptemberben az omikron elleni oltóanyag, így valószínű csak októberben kezdenek azzal oltani. Ugyanakkor, negyedik oltásként a már ismert, készleten lévő oltóanyagok is beadhatók. Ezt, az erre kijelölt családorvosi rendelőkben lehet igényelni, mivel az oltóközpontokat korábban bezárták. 

Hirdetés