Hirdetés

Fontos a testi-lelki felmérés

Bár csak a cikluskezdő gyerekek esetében kell bemutatni orvosi igazolást az iskolakezdés előtt, az orvosok, pedagógusok és pszichológusok is úgy vélik, nem árt, ha kivizsgálják a gyerekeket a tanév kezdete előtt, úgy lelkileg, mint testileg. Azok a gyerekek, akik most kezdik az iskolát, orvosi és iskolaérettségi vizsgálaton esnek át, viszont fontos lenne, hogy minden gyerek, aki kezdi a tanévet ellátogasson a gyerekorvoshoz – mondta Kerekes Beáta, tanítónő. Mint kifejtette, egy év eleji felmérés sokat jelent, hiszen kiderülhetnek rejtett problémák, az orvosok pedig, ha felmérik a gyerekek állapotát, segíteni tudnak ezen. Saját tapasztalatai szerint a gyerekek között nagyon sok a szemproblémával küzdő, illetve a rossz testtartás miatt, mozgásszervi gondjaik is vannak. 

Ugyanakkor, nem elhanyagolható a gyermekek pszichikai állapota sem – ezt már Kovács Andi iskolapszichológus mondta, aki szerint már az is traumatikus lehet valamilyen szinten a gyerekeknek, hogy véget ért a vakáció. Hozzátette: fontos, hogy erősítsék a gyerekeket a szülők és tanítók egyaránt, motiválják és dicsérjék őket, utóbbiak pedig ne támasszanak túlzó elvárásokat. A különórákra, sporttevékenységekre is felhívta a figyelmet, kiemelve, hogy ezek mind fontosak, de figyelembe véve a gyermek életkori sajátosságait és érdeklődési körét. 

Azt is hozzátette, sajnos iskolapszichológusból jelenleg hiány van nálunk és az egész országban, pedig fontos lenne, hogy még többen, még többet törődjenek a gyerekek lelki egészségével. 

Hirdetés