Hirdetés

Hiánycikk a Nurofen rágótabletta

Az iskolakezdéssel együtt megérkezett a nátha-szezon is, több gyerek megbetegedett, a szülők pedig jelezték, hogy nem kapható a gyerekeknek szánt Nurofen rágókapszula a gyógyszertárakban. A láz- és fájdalomcsillapító készítmény hetek óta hiánycikk az országban, így a háromszéki patikákban is. Néhány vidéki gyógyszertárban még kapható, de Sepsiszentgyörgyön már kifogyott.

Covaci Andrea gyógyszerész megkeresésünkre elmondta: már a nyár eleje óta gondok vannak ennek a gyógyszernek a beszerzésével, a gyártó valamilyen oknál fogva leállította a szállítást, így nem jutnak hozzá a patikák. Természetesen más típusú, náthás megbetegdés kezelésére hasznos gyógyszerek vannak, jelenleg ez az egyetlen, ami hiányzik a patikákból.

Dr. Seres Lucia gyermekorvos, a Kovászna Megyei Háziorvosok Egyesületének elnöke a témában úgy nyilatkozott: megélnek Nurofen rágótabletta nélkül is, amúgy sem ajánlott úgy adni a gyermekeknek, mint a cukorkát, nem javasolt, hogy a szülők a saját fejük után gyógyszerezzék őket. Vannak gyógyszerek, amelyek hiányoznak – mondta az orvos, de természetesen van helyette más, amit felírnak. Fontos, hogy amennyiben lázas, beteg a gyermek, vigyék orvoshoz és ne kezeljék otthon különböző gyógyszerekkel – hangsúlyozta a gyermekgyógyász. 

Az iskolakezdés óta nőtt a felső légúti megbetegedések száma a gyerekek körében, és az időjárás is kedvez a virózisoknak, éppen ezért fontos, hogy, ha tüneteket észlelnek a szülők a gyerekeken, akkor teszteljék őket koronavírusra és különítsék el,  ne engedjék iskolába, közösségbe. 

Hirdetés