Hirdetés

Részleges napfogyatkozás lesz jövő héten

Jövő kedden, október 25-én részleges napfogyatkozás lesz, a mintegy két órán át tartó eseményt szabad szemmel (de védőeszközzel) és távcsővel is meg lehet majd figyelni a déli órákban, természetesen megfelelő óvintézkedések mellett.

Csere Misi, amatőr csillagász megkeresésünkre elmondta, október 25-én a déli és a délutáni órákban csillagunk bő harmadát kitakaró részleges napfogyatkozás lesz megfigyelhető A mintegy két órán át tartó eseményt szabad szemmel és távcsővel is meg lehet majd figyelni, de szigorúan csak megfelelő óvintézkedések mellett. Sepsiszentgyörgyön lehetőség lesz különböző csillagászati eszközökkel figyelni a jelenséget. 

Csere Misi elmondta, az első kontakt, amikor először megfigyelhetjük, hogy a Hold belép a Nap elé az déli  12.38 perckor lesz, az esemény maximuma pedig háromnegyed 2-kor, de 3 óráig még látható lesz a napfogyatkozás. Ez egy részleges napfogyatkozás lesz – mondta az amatőr csillagász, így a Földön sehol sem látható teljesen, Kazahsztánban lesz a legnagyobb kiterjedésű, mintegy 80 százalékos. Az ég felé nézés azonban veszélyes is lehet, segítő eszközök nélkül tilos – figyelmeztet a szakember. A házilag készített vagy nem bevizsgált eszközök használata, csakúgy, mint a kukkerek használata is tilos, ugyanis a Nap megégetheti a szemet, ha belenézünk.

Sepsiszentgyörgyön a központban szakfelszerléssel lehet megtekinteni az eseményt, a szervezők fehérfényes és hidrogén alfa távcsövekkel, és speciális, szűrőkkel ellátott binokulárokkal készülnek, így bárki belenézhet ezekbe és láthatja a napfogyatkozást. 

Hirdetés