Hirdetés

A fizetésképtelenség határára kerültek egyes gyógyszertárak

Több hónapos elmaradást halmozott fel az ingyenes és ártámogatott gyógyszerek költségét illetően a gyógyszertárak irányába az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Az elszámolás késése miatt leginkább a független patikák kerültek nehéz helyzetbe, némelyeket már nem szolgálnak ki a gyógyszerlerakatok, mert nem tudják kifizetni a megrendelést az egészségbiztosítási pénztár törlesztésének a késése miatt.

Múlt héten jelentette be Andrei Baciu, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnöke, hogy ezen a héten megkezdi az intézmény az onkológiai gyógyszerek augusztusi költségeinek a törlesztését az egészségügyi szolgáltatóknak, ugyanis a pénzügyminisztérium e célból jóváhagyta a negyedik negyedévre elkülönített pénzek átcsoportosítását a harmadik negyedévre. Az egészségbiztosítási pénztárnak azonban ennél régebb óta halmozódó adósságai is vannak, az áldatlan helyzet pedig egyre nehezebb helyzetbe hozza a gyógyszertárakat – tudta meg a Székelyhon Melles Melindától, a Hargita Megyei Gyógyszerészkamara elnökétől. 

Mint mondta, maximum 60 napon belül kellene törlessze az ingyenes és ártámogatott gyógyszerek árát az egészségbiztosítási pénztár, de még a májusi költségeket sem kapták meg. 

Hirdetés